Dit is een website van vakbond De Unie
voor het cabinepersoneel van KLM Cityhopper

VRAAG & ANTWOORD

Wij krijgen best veel vragen. De meestgestelden hebben we voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, laat het ons weten via: KLC-cabine@unie.nl

Vraag: Wie is De Unie?

Antwoord: De Unie is een vakbond. Een vakbond onderhandelt met de werkgever over arbeidsvoorwaarden zoals loon, werk en rusttijden, scholing en nog veel meer. Daarnaast kun je bij de vakbond terecht voor individuele hulp op het gebied van arbeidsrecht, arbeidsomstandigheden en persoonlijke ontwikkeling

Vraag: Heeft De Unie erkenning bij KLM om namens cabinepersoneel van Cityhopper te mogen onderhandelen?

Antwoord: Jazeker! Wij hebben inmiddels erkenning om formeel met de werkgever te onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. De Unie heeft dat als vakbond ook voor het grondpersoneel. 

Vraag: Is de erkenning noodzakelijk voor de individuele dienstverlening?

Antwoord: Nee, dat is enkel van belang om officieel aan de cao tafel uitgenodigd te worden. De individuele dienstverlening en alles wat wij zelf als vereniging voor de leden organiseren staat daar los van.

Vraag: Wat is KLC.Unie.NL?

Antwoord: KLC.Unie.NL is een onderdeel van De Unie voor en door cabinemedewerkers bij KLM Cityhopper. Bij KLC.UNIE.NL kun je terecht voor collectieve én individuele belangenbehartiging voor jou als cabinemedewerker bij KLM Cityhopper

Vraag: Hoe kan ik lid worden?

Antwoord: Lid worden voor KLC medewerkers kan via https://klc.unie.nl/word-lid/ Je kunt hier kiezen voor een gratis lidmaatschap of een betaald lidmaatschap.

Vraag: Ik word lid, maar kies ervoor pas te gaan betalen wanneer de contributie voor mijn huidige vakbondslidmaatschap afloopt, kan dat?

Antwoord: Jazeker, dat kan! In het word lid formulier dat je invult kun je die keuze maken. Dat scheelt dubbele kosten. Kies je voor uitgestelde betaling van je contributie omdat je lidmaatschap bij je huidige vakbond nog doorloopt en heb je (juridisch)advies of ondersteuning nodig? Laat het ons weten! In principe kun je daarvoor terecht bij de vakbond waar je contributie aan betaalt, maar we kijken graag met je mee wat er speelt. 

Vraag: Was De Unie niet eerder al actief binnen het cabinedomein? Waarom nu weer opnieuw?

Antwoord: Dat klopt. Tot ongeveer 8 jaar geleden was De Unie actief via de Unie van Nederlands Cabinepersoneel. Veel cabinemedewerkers hebben zich in het afgelopen jaar gemeld bij De Unie met het verzoek weer actief te worden. De Unie heeft aan die oproep gehoor gegeven.

Vraag: Ik ben al lid van een vakbond, kan ik ook overstappen?

Antwoord: Ja dat kan. Let op!: in het geval je lid bent van de VNC dan moet je je wel zelf uitschrijven bij de VNC en dat moet vóór 1 december (je kunt twee maal per jaar opzeggen). Bij de meeste andere bonden kun je elke maand opzeggen. Je neemt als oud vakbondslid je vakbondsrechten mee. Was je al minimaal 6 maanden lid bij een andere bond, dan ben je vanaf dag 1 verzekerd van volledige rechtsbijstand (in het geval van een betaald lidmaatschap). Let wel op: we nemen geen lopende juridische conflicten over. Deze dienen door je huidige vakbond afgehandeld te worden.

Vraag: Kan ik van twee vakbonden lid zijn?

Antwoord: Natuurlijk, in Nederland kennen we vrijheid van vereniging.

Vraag: Welke rechten heb ik als ik nog niet eerder lid ben geweest van een vakbond?

Antwoord: Vanaf dag 1 staan jouw collega’s van de servicedesk voor jou klaar voor al je vragen. Voor volledige rechtsbijstand dien je 6 maanden lid te zijn.

RECENT NIEUWS

Het is eindelijk tijd om te stemmen! De aangescherpte teksten zijn binnen.

>>

Ontmoet jouw belangenbehartiger Michel Rog.

>>

Krijg een deel van je lidmaatschap terug via de cafetariaregeling Voor een

>>